Komt er een tekort aan zonnepanelen door de coronacrisis?

De coronacrisis gaat mogelijk een tekort aan zonnepanelen veroorzaken in 2020. Dit komt omdat veel fabrieken in China dicht zijn geweest of nog zijn. Daarnaast zorgen de maatregelen in de rest van de wereld ook voor een verstoring in de productie. Hoelang deze coronacrisis exact gaat duren weet nog niemand. Maar dat het niet in enkele weken is opgelost lijkt een zekerheid.

Hoe kan een tekort aan zonnepanelen ontstaan?
Veel zonnepanelen worden in China gemaakt. Maar ook in de rest van de wereld zijn er bedrijven die ze produceren. In veel gevallen is de productie alleen mogelijk met onderdelen die uit andere landen komen. Wanneer er vanuit dat land tijdelijk geen onderdelen meer geleverd kunnen worden kan het productieproces verstoord worden. Bij een complete lockdown is er geen vrij goederenverkeer meer mogelijk en dan zijn de gevolgen voor iedereen duidelijk. Wanneer de vraag naar zonnepanelen blijft bestaan maar de bedrijven niet voldoende zonnepanelen of aanverwante onderdelen binnenkrijgen kan er een tekort ontstaan.

Wat betekent dit voor jou?
Op dit moment hebben veel Nederlandse bedrijven nog voldoende voorraad om aan de vraag te voldoen. Een aantal grote bedrijven geven wel aan dat wanneer de coronacrisis lang blijft aanhouden tekorten waarschijnlijk zijn. Hierdoor kan het verstandig zijn nu al over te gaan op het aanvragen van offertes voor zonnepanelen. Zo ben je er zeker van dat je straks niet achter het net vist. Bovendien is eerder aanschaffen eerder terugverdienen blijkt uit onderzoek van de ING. Het zonne-seizoen begint nu dus je kunt direct flink besparen als je nu zonnepanelen aanschaft.

Positief scenario
Het positieve scenario voor de beschikbaarheid van zonnepanelen zou zijn dat er geen tekorten ontstaan. Daarvoor zou het coronavirus redelijk onder controle moeten komen in het gros van de westerse landen op korte termijn. Hierna is het waarschijnlijk dat goederentransporten weer op gang zouden kunnen komen. In welke mate dat zou gebeuren en welke afspraken landen onderling zullen maken is op dit moment koffiedik kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.