Overnames in de energiemarkt: goed voor de klant?

Recent zijn er een aantal grote overnames gedaan van energieleveranciers. Zo is Vandebron overgenomen door Essent en Eneco verkocht aan het Japanse Mitsubishi en Chubu. Omdat Nuon en Essent al een tijd geleden verkocht zijn aan respectievelijk het Zweedse Vattenfall en Duitse RWE is het gros van de Nederlandse energieleveranciers in buitenlandse handen. Is dit wel goed voor de klant?

Vandebron en Essent
Het relatief kleine Vandebron dat overgenomen is door Essent heeft eigenlijk geen gevolgen voor de klanten. Vandebron blijft namelijk onder zijn eigen naam bestaan en los functioneren. Vandebron wil hiermee Essent meehelpen van binnenuit te vergroenen en kan op zijn beurt weer profiteren van het schaalvoordeel dat Essent kan geven. Bijvoorbeeld de plaatsing van zonnepanelen kan beter en voordeliger. We zouden zelfs kunnen stellen dat de klanten van Vandebron in de toekomst voordeel zullen halen uit de overname.

Eneco en het Japanse Mitsubishi en Chubu
Eneco werkt al een tijd samen met Mitsubishi. Door de overname kan Mitsubishi haar grootschalige plannen, waaronder vergroening, beter uitvoeren. Na zorgvuldig de voor- en nadelen te hebben afgewogen vonden de belanghebbenden Mitsubishi (financiert 80%) en Chubu (financiert 20%) het meest geschikt voor de overname. Ook voor de werknemers van Eneco. 44 gemeenten bezitten momenteel nog de aandelen omdat de daadwerkelijke overname, die er wel gaat komen, nog zal moeten plaatsvinden. Hiervoor moeten toezeggingen gedaan worden voor minimaal 75% van de aandelen. Flink cashen dus voor de gemeenten.

Gevolgen korte termijn
Op korte termijn zal er voor de klanten van alle energieleveranciers die overgenomen zijn of worden overgenomen meestal weinig veranderen. Wel kan het zo zijn dat de visie van het bedrijf minder goed gaat aansluiten bij de wensen van de klant. Er is voor de klant ook nog voldoende keuze op de energiemarkt, dus een overstap naar een andere energieleverancier is altijd een optie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *